Veelgestelde vragen

Ja zeker, er is geen enkel probleem om de 2 (twee) samen te gebruiken. Voor zowel homeopathische- als reguliere medicatie geldt natuurlijk wel het principe van “less is more”, hoe minder, hoe beter. Medicatie kan zelfs niet altijd zomaar gestopt worden, levensnoodzakelijke medicatie of behandelingen moeten te allen tijde en in nauw overleg met de behandelend arts doorgenomen worden.

Neen, homeopathie is een energetische geneeswijze die het zelfgenezend vermogen in het lichaam stimuleert. Zodoende wordt het lichaam geprikkeld om te genezen. Homeopathie zal daarom alleen gegeven worden indien dat zelfgenezend vermogen ontbreekt of slecht functioneert. Als het lichaam weer zichzelf geneest, worden de homeopatische middelen gestopt, en enkel opnieuw genomen als er weer klachten optreden.

Neen, vooral niet als het correct gebruikt wordt. Met homeopathie probeert men de energie van een zieke persoon te verbeteren, zodat deze zelf beter tegen zijn aandoeningen kan vechten. Als men een niet passend homeopatisch middel geeft, zal de energie van dat lichaam niet toenemen maar ook niet afnemen. Aangezien homeopathie een natuurlijke geneeswijze is die geen chemische bestanddelen maar enkel niet weegbare dosissen gebruikt, kunnen er dus ook geen nevenwerkingen optreden (zoals bij reguliere medicatie wel het geval is).

Koffie, theïne, pepermunt tandpasta en pepermunt kauwgom, eucalyptus, mentol en mentol houdende voeding en genotmiddelen, cola, cola ijsjes en colasnoepjes kunnen de werkzaamheid van homeopathische middelen verminderen, dit kan eenvoudig vermeden worden door cafeïnevrije- en muntvrije producten te gebruiken.

Na inname van het homeopathisch middel kunnen sommige klachten kortstondig verergeren, om vervolgens, samen met de algemene energie, te verbeteren. Of iemand een middelwerking zal krijgen is niet te voorspellen, maar als er een optreedt, is dat meestal een goed teken. Het is een bewijs dat het homeopathisch middel de patiënt zeer diep raakt/werkt! In een verder stadium van de behandeling kunnen vroegere klachten even weer de kop op steken. Daarnaast kunnen klachten verschuiven van mentaal-emotioneel niveau naar lichamelijk, van dieper naar oppervlakkiger, van boven naar beneden, en terug in de tijd. Dat alles is een teken dat het homeopathisch middel goed werkt en dat we op de juiste weg zijn.

Neen, homeopathie bestaat al 200 jaar en wordt beoefend in alle landen van de wereld. Het heeft dus in de praktijk voldoende bewezen zowel bij mensen als bij dieren heilzaam te zijn. Het echte werkingsmechanisme van homeopathie blijft echter voorlopig een wetenschappelijk raadsel. We zien in de praktijk dat we heel goed pasgeboren baby’s of peuters kunnen behandelen en genezen, zonder dat zij beseffen dat ze bij een homeopaat geweest zijn. Hierbij is placebo-effect dus uitgesloten. Daarnaast verbeteren sommigen al na 1 middel, anderen pas na enkele middelen. Mocht er sprake zijn van placebo-werking, zou men nooit dergelijke herhaalde vaststellingen kunnen doen.

In homeopathie wordt gekeken naar de gehele persoon met zijn klachten en gewoonten, zowel op lichamelijk als op emotioneel en mentaal vlak. Het homeopatisch middel dat het beste bij dit geheel past, zal de energie van dit individu het beste bijladen. Op die manier is het mogelijk dat 2 personen met keelpijn elk een ander homeopatisch middel krijgen, omdat ze in alles verschillen, zowel qua soort keelpijn als qua gemoed en karakter